Bez kategorii, Dziecko

Przepisy na dania z grilla dla dzieci

Kto nie lubi grillować? Szczerze, to chyba nie spotkałam takiej osoby. Bywa jednak, że gdy przy grillu towarzyszą nam dzieci mamy wątpliwości czy aby na pewno możemy ich czymś poczęstować. O tym czy grillowanie jest zdrowe dla naszych pociech przeczytacie w poście TUTAJ.

Dzisiaj mam dla Was kilka przepisów na dania całkowicie bezpieczne i zdrowe dla Maluchów. Przepisy powstały pod nadzorem Beaty Buchala, specjalisty do spraw żywienia z którą tworzymy cykl wpisów o odżywianiu dzieci. Beata prowadzi konto na Instagramie, jej działania możecie śledzić TUTAJ (zajrzyjcie koniecznie po dawkę kulinarnych inspiracji, szczególnie jeśli stosujecie dietę bezmięsną).

Przepisy na dania z grilla dla dzieci

Kostka batatowa z masłem pietruszkowym

Przepis przystosowany dla dzieci od 6/7 miesiąca życia, jeżeli już wcześniej rozpoczęliśmy rozszerzanie diety i dziecko zna składniki. Można podawać dzieciom do samodzielnego jedzenia, jeśli praktykujemy metodę BLW lub po prostu rozdrobnić widelcem przed podaniem maluszkowi.

Batat na 4 porcje:

  • 1 batat
  • 4 liście kapusty (biała młoda)
  • 8 patyczków drewnianych (jak do szaszłyków)

Batat i liście kapusty umyć. Batat obrać pokroić w kostkę. Małą garść kostki z batata ułożyć na liściu kapusty i zawinąć. 2 patyczkami przebić liść kapusty (jak na zdjęciu) aby uniemożliwić wysypaniu się kostki.
Grillujemy około 20 minut (w zależności od grilla i wysokości nad żarem). Do spożycia rozwijamy batat i dodajemy masełko pietruszkowe.

Masło pietruszkowe

  • 1,5 łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki (tylko liście)

Natkę pietruszki myjemy i kroimy bardzo (!) drobno. Mieszamy z masłem.

Banan z tahini

Na 4 porcje będą nam potrzebne:

  • 4 banany
  • 4 łyżeczki tahini

Banany  grillujemy około 20 min. Skórka stanie się czarna. Najlepiej sprawdzić szpikulcem czy banan wewnątrz jest miękki. Nacinamy go wzdłuż i polewamy łyżeczką tahini (tahini to świetne źródło wapnia!)

Szaszłyki warzywno-owocowe

Na 4 porcje potrzebujemy:

  • 1/2 gruszki
  • 1/3 jabłka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 4 patyczki do szaszłyków

Owoce i warzywa dokładnie  umyć. Gruszkę i jabłko pokroić w dużą kostkę. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry (ok 0,5cm grubości). Nabijamy na zmianę na szaszłyki. Grillujemy około 20 min (w zależności od grilla i wysokości nad żarem). Możemy je również grillować na rozłożonym liściu kapusty.

Burak z jabłkiem

Na 4 porcje

  • 2 buraki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Myjemy buraki i jabłko. Obieramy je. Jabłko wydrążamy. Ścieramy i buraki i jabłko na tarce. Im drobniejsze oczka użyjemy (dla buraka) tym szybciej się danie zrobi. Mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które stawiamy na grillu. Co kilka minut mieszamy zawartość. Grillujemy około pół godziny aż będzie miękkie. Olej rzepakowy dodaj na samym końcu – gdy danie będzie już gotowe.

Awokadowa kromeczka

  • kromka dobrego chleba (np.graham) pieczony c3min z obu strona 2-.
  • awokado

Chlebek grillujemy 2-3 minuty z obu stron. Na upieczony chleb nakładamy rozgniecione widelcem awokdao (około 1 łyżeczki) i gotowe.

Smacznego!