ODŻYWIANIE

Przepisy na domowe lody dla dzieci

Które dziecko nie uwielbia lodów? Ja takiego nie znam.  Kaja je pokochała tego lata i pomimo, że kończy się sezon na ten rodzaj przysmaków postanowiłam, że w naszej lodówce jeszcze przez kilka kolejnych miesięcy będą gościły takie przysmaki. Dla wszystkich smakoszów i osób, które chcą robić domowe lody samodzielnie, wspólnie ze specjalistą do spraw żywienia – Beatą Buchala (www.naturi.pl) stworzyłyśmy kilka prostych i zdrowych przepisów. Poznajcie je i delektujcie się – Wy i Wasze dzieci!

Przepisy na domowe lody

1. Lody czekoladowe z awokado

Potrzebne składniki:
1/2 dojrzałego awokado
1 dojrzały banan
2 łyżeczki kakao
4 łyżki wody lub mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Sposób 1 – by uzyskać krem
Obrać banan i zamrozić na 5 godzin w zamrażalniku. Po tym czasie wyciągamy banana z lodówki, wsadzamy do miski  razem z miąszem z awokado i dodajemy kakao i wodę lub mleko. Wszystko razem blendujemy na gładką masę (najłatwiej będzie w blenderze kielichowym). Deser lodowy jest od razu gotowy do podania.
Sposób 2 – by uzyskać lody o konsystencji stałej
Świeży banan obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy miąsz z awokado, kakao oraz wodę lub mleko. Blendujemy na gładką masę. Wylewamy do szklanej formy i wstawiamy do zamrażalnika. Mieszamy masę co 20-30min. Po 4 godzinach lody są gotowe do podania.

2. Lody truskawkowe na patyku

Potrzebne składniki:

szklanka umytych truskawek

2 łyżki tahini 1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)

4 łyżki wody lub mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy i miksujemy w blenderze. Wylewamy masę do specjalnych foremek na lody na patyku. Zamrażamy przez 4 godziny. Gotowe lody, aby wyciągnąć z foremek wystarczy na chwilkę włożyć pod ciepłą wodę z kranu.

3. Lody kokosowe

Potrzebne składniki:

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 szklanki wiórków kokosowych

wanilia

6 daktyli

Sposób przygotowania:

Daktyle moczymy przez 1 godzinę w gorącej wodzie. Wiórki kokosowe prażymy na patelni, cały czas mieszając, aż osiągną lekko złoty kolor. Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy ostudzone wiórki, namoczone daktyle oraz wanilię. Wszystko razem mieszamy i blendujemy. Wsadzamy do zamrażalnika łącznie na 4 godziny, ale co 30 minut wyciągamy masę i ją mieszamy.

Smacznego!